Yatak Nasıl Temizlenir
Sağlıklı ve iyi bir uyku için yatak temizliğiniz çok önemlidir. Geceleri yakından temas ettiğimiz yataklar, hijyenik olmadıkları zaman birçok sağlık problemine neden olabilirler. Bu nedenle yattığınız yerin her şeyden daha fazla temiz olması gerekir. Yataklar, en uzun süreli kullandığımız eşyalarımızdan biridir. Aslında uzun kullanım yapılabilmesini sağlayan en temel faktör temizliktir. Bu kritere uygun şekilde kullanım yaptığınız zaman hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınızı korumuş olacaksınız.
Uyumak ve dinlenmek için en çok ihtiyaç duyduğumuz eşyalardan biridirler. Ancak buna rağmen bazı insanlar, bu eşyalarının temizliğine çok fazla dikkat etmezler. Bu özensizlik yüzünden en başta vücudunuza zarar vermiş olursunuz.
Çünkü temiz olmayan bir yerde uyumak, bedeninizi rahatsız etmeye başlar. Ayrıca bu ürünlerin pis olması, yatak odanızda pis bir kokunun meydana gelmesine neden olur. Durum böyle olunca odanıza girmek bile istemezsiniz.
Kötü kokan bir yerde uyumaksa son derece rahatsızlık vericidir. Bu gibi olumsuzluklardan uzak kalabilmek için hijyene dikkat edilmesi gerekiyor. Peki yatak temizliği nasıl yapılmalıdır?
Yataklarımız zaman içerisinde farklı vücut kirlerine maruz kalabilirler. Salya, cilt yağı, saç ve ter gibi faktörler yüzünden hemen kirlenirler. Bunlar haricinde evcil hayvanların tüyleri, toz akarı ve alerjinler de yine kirliliğe neden olabilir.
Tüm bu faktörlerden korunmak için temizliğinizi düzenli bir hale getirmeniz gerekir. İyi bir yatak temizliği için kullandığınız malzemelerin doğru olması önemlidir. Leke çıkarıcı, elektrikli süpürge, temizlik bezi, soğuk su, çamaşır suyu, esansiyel yağ gibi ürünleri kullanarak doğru bir hijyen yakalayabilirsiniz.
Sararmış Yatak Nasıl Temizlenir?
Sararan bir çarşafta ya da yastıkta yatmayı kimse istemez. Ancak sararan yataklar, birçok insanın korkulu rüyasıdır. Özellikle de pis bir görüntü oluşumuna neden olan bu durum, hijyen kurallarına terstir. Bu sarılık çok farklı nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Bazı insanlar bu durumu pek fazla önemsemezler.
Ama sağlığımızı koruyabilmek için hijyenik ürünlerde uyumamamız çok önemlidir. Sararmış lekelerden kolaylıkla kurtulamayabilirsiniz. Çünkü bu tarz sorunları çözebilmek için biraz uğraşmanız gerekir. Problemden kurtulabilmek için çeşitli yöntemler deneyebilirsiniz. Sararmış yatak nasıl temizlenir ile ilgili daha detaylı bilgi almak için tıklayınız.
Karbonat İle Yatak Temizliği
Karbonat, sarı lekelerle savaşma konusunda çok başarılıdır. Ayrıca her evde de bulunabilecek bir üründür. Öncelikle 1 kova kadar soğuk su almanız gerekir. Daha sonra bu suyun içerisine 2-3 yemek kaşığı kadar karbonat atmalısınız. Ürünün iyice erimesi için güzelce karıştırma yapmanız gerekir. Erime tamamlandıktan sonra bezini suyun içerisine batırmalısınız. Daha sonra sararmış kısımları silmeye başlayabilirsiniz. Bunu yaparken bezi bir miktar sıkmanız gerekir. Suyun yatağa akmaması önemlidir. Birkaç uygulama sonrasında problemin ortadan kalktığını göreceksiniz.
Beyaz Sirke İle Yatak Temizliği
Yemeklerde sıklıkla kullanılan beyaz sirke, bu tarz sorunların çözümü için de kullanılabilir. Yüzey beyazlatma konusunda çok etkili bir üründür. Bu nedenle kısa sürede etki eder. Bu uygulama için ilk önce bir kovanın içerisine ılık su koymanız gerekir. Daha sonra 2 yemek kaşığı kadar beyaz sirkeyi suyun içine ilave etmelisiniz. Bezi, bu karışımıza batırıp çıkardıktan sonra sararan yerlere sürebilirsiniz.
Çamaşır Suyu İle Yatak Temizliği
Temizleme denildiği zaman akla ilk gelen ürünlerden biri de çamaşır sularıdır. Çünkü birçok ev kadınının gözdesi olan bir üründür. Sararan lekelerin hızlı bir şekilde beyazlamasını sağlar. Bu malzemeyi kullanırken miktarı iyi belirlemeniz gerekir.
Çünkü fazla kullanım yapmak, zararlı olabilir. Ancak bu tür kimyasallara alerjiniz var ise başka ürünleri denemeniz gerekiyor. Bu malzemeyle beyazlatma yapmak için elinize bir kova almalısınız.
Daha sonra bu kovanın yarısını soğuk suyla doldurmalısınız. Ardından kovaya 1 kapak kadar çamaşır suyunu eklemelisiniz. Karışımın içerisine bezi batırıp sarı bölgelere sürmelisiniz. Ancak kullandığınız çamaşır suyunun kaliteli olmasına dikkat edin. Kalitesiz ürünler, beyazlatma yaparken kalıcı bir zarar meydana getirebilirler.
Lekeli Yatak Nasıl Temizlenir?
Lekeli olan yatakları temizlemek için elinize ıslak bir bez almanız gerekir. Bu bezi leke üzerine bastırarak işleme devam etmelisiniz. Ancak bunu yaparken sürtünme hareketinden kaçınmanız gerekir.
Çünkü bu şekilde uygulama yapmak, kirin daha da fazla derine işlemesine neden olabilir. Eğer evinizde iyi bir leke giderici var ise ondan beze bir miktar dökebilirsiniz. Bunları yaparken yatağınıza fazla sıvı aktarımı yapmamalısınız. Bunu yaptığınız zaman eşyanızı kurutmanız bir hayli zamanınızı alabilir.
Sarı renkli kirler için karbonat yöntemini kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine bir miktar karbonat döktüğünüz zaman kirin kolaylıkla çıktığını fark edebilirsiniz. Bu esnada lavanta yağı kullanarak kötü kokulardan da kurtulabilirsiniz. Bu yöntemleri denemenize rağmen sorundan kurtulamadıysanız, profesyonel çözümlere başvurabilirsiniz. Bu tür işlemlerde kullanılan özel kimyasallar işinizi görecektir. Ancak kullanım yapmadan talimatlara mutlaka göz atın. Eğer sağlığınızı tehdit edici bir unsur var ise o ürünü kesinlikle kullanmayın. Ayrıca bu işi uzman bir şekilde yapan firmalar da vardır. Gerekli gördüğünüz takdirde onlardan da yardım alabilirsiniz.
Küflenmiş Yatak Nasıl Temizlenir?
Küflenen bir yatak hem kötü kokar hem de kötü görünür. Özellikle de doğru temizlik yapılmadığı zaman ortaya çıkan bu sorun, baş edilemez bir şey değildir. Bunun için küf öldürücü dezenfektanlardan kullanabilirsiniz. Bu dezenfektanların üzerinde yazan talimatları yerine getirdiğiniz zaman küften kurtulabilirsiniz.
Ama bazen durum çok ciddi boyutlara gelmiş olabilir. Bunun için yatak değişimi yapmanız en doğrusudur. Çünkü böyle tehlikeli eşyalar üzerinde uyumanız, en başta cilt sağlığınızı daha sonra da genel sağlığınızı tehlikeye atar.
Ayrıca küflenmenin ortaya çıkmaması için yatağınızın havalanması gerekir. Aynı zamanda nemlilik ve karanlık gibi faktörler de bu sorunun ortaya çıkmasına sebep olabilirler.
Evde Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?
Yatağınızın düzenli olarak temizlemeye özen göstermeniz gerekir. Çünkü yeri geldiğinde sığınabileceğiniz en güvenli yerdir. Bu ortamın ferah olabilmesi, nasıl bir bakım yapabildiğinize bağlıdır.
Evde bu bakımı sağlamak isteyen kişiler, karbonattan yararlanabilirler. Koku giderme ve leke çıkarma konusunda çok etkili bir üründür. Bu nedenle hemen her ev kadını tarafından kullanılır. Sadece yatak için değil aynı zamanda baza temizliklerinde de kullanılabilir.
Günlük Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?
Yatak temizliği, günlük olarak yapıldığı zaman daha kalıcı olur. Ayrıca günlük uygulamalar, daha az yorulmanızı sağlar. Böylece yatağınız, gün boyu hijyenik bir şekilde kalabilir. Bu işi özellikle de uyanır uyanmaz yaparsanız, odanızın ferahlığını sağlayabilirsiniz. Bu tür temizliklerde işe ilk nevresimlerinizden başlamanız gerekir.
Nevresiminizi toplayarak güzelce silkelemelisiniz. Silkeleme işleminden sonra tekrardan düzenleme yapmalısınız. Bu şekilde yatak içerisinde bulunan tozların ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz. Daha sonra yatak odanızın penceresiniz açmanız gerekir. Odaya temiz hava girmesi çok önemlidir.
Çünkü bu tür yerlerin kötü koku kazanma ihtimalleri yüksek olur. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için havalandırma yapılması gerekiyor. Eğer mümkünse yatağınızı da dışarı çıkarıp havalandırmalısınız.
Ancak son yıllarda kullanılan modellerin böyle bir şansı yoktur. Çünkü son derece ağırdırlar ve yerlerinden kaldırabilmeniz imkansızdır. Bu nedenle yatağınızın üzerini hemen örtmemeniz gerekir. Bu şekilde hava almalarını sağlayabilirsiniz. Her gün bunları yaptıktan sonra örtme işlemine geçebilirsiniz.
Haftalık Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?
Nevresim takımlarınız ne kadar temiz olursa yatağınız da o kadar temiz olacaktır. Bu nedenle nevresim temizliğine çok dikkat etmeniz gerekir. Hatta mümkünde haftada 1 nevresim değişikliği yapmalısınız. Her hafta bu takımlarınızı toplayın ve direk çamaşır makinesine atın. Uygun yıkama derecesi seçerek yıkamayı başlatın. Yıkama derecesi olarak 60, en ideal seviyedir.
Bunu haftada 1 kez yapmanız yeterlidir. Bunu yaparken kullandığınız çamaşır deterjanına dikkat etmeniz gerekiyor.
Deterjanın ürünlerinize uygun olması önemlidir. Aynı zamanda kaliteli bir yumuşatıcı kullanmak da gerekir.
Böylece takımlarınızın hem yumuşacık hem de mis kokulu olmalarını sağlayabilirsiniz. Çarşaflarınız çok iyi kurumalıdır. Nemli kalmaları, sonradan kötü kokmalarına neden olabilir. Bu yüzden güneşte kurutma yapmanız nemliliklerinin gitmesi açısından gereklidir.
Aylık Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?
Her gün kullanılan yataklar, zaman içerisinde kötü kokmaya başlayabilirler. Bu nedenle aylık temizliklerinin de yapılması gerekmektedir. Aylık olarak yapılan uygulamalar sayesinde kir, koku gibi olumsuz durumlardan kurtulabilirsiniz.
Bunun için belli bir zaman belirleyerek işe başlamalısınız. Ve o tarih geldiği zaman aylık temizliğinizi yerine getirmelisiniz. Yatağınızı elektrikli süpürge ile süpürmeniz, tozun, ölü derinin, başka kalıntıların ve akarların giderilmesini sağlar. Ancak bunu yaparken süpürgenizin başlığına dikkat edin.
Normal ev temizliğinde kullanılan bir başlık olmaması gerekir. Bu tarz işler için özel bir başlığınız olmalıdır. Hatta bu ürünleri sadece yatağınıza sürmelisiniz. Elektrikli süpürgeyi kullanarak odanızın her yerini güzelce çekin. Ayrıca yatağınızın altını ve yanlarını da bu makine ile temizleyin.
Böylece ulaşılması zor olan tozları daha rahat bir şekilde alabilirsiniz. Daha sonra kaliteli temizleyiciler ve sabunlar ile etrafın tozunu almaya başlayın. Bunun için mikrofiber bezleri kullanabilirsiniz. Toz alma bittikten sonra nemli bir bez alarak hijyenin sağlandığından emin olun. Silme işleminden sonra yatağınızı hemen örtmeyin. Eşyaların iyice kuruması gerekir. Bu nedenle pencerelerinizi bir süre açık bırakın. Aylık temizliklerden sonra esansiyel yağ kullanarak hem odanın hem de yatağın güzel kokmasını sağlayabilirsiniz. Esansiyel yağ dışında giysi spreyi de kullanabilirsiniz.
Mevsimsel Yatak Temizliği Nasıl Yapılır?
Mevsimsel yatak temizliği, sizi çok fazla uğraştıracak rutinlerin başında yer alır. Ancak bu rutini yaptıktan sonra ne kadar rahatladığınızı fark edeceksiniz. Bu temizliklerinizi yaparken şiltelerinizi çıkarmanız gerekir.
Daha sonra şilteleri güneşte bekletmeniz, havalanmaları açısından gereklidir. Bu işlemi 6 ayda bir yapmanız yeterlidir. Biraz zahmet gerektiren bir uygulama olsa da büyük oranda hijyen sağlar. Güneş ışınları, yatağın hava almasını sağlarken aynı zamanda bakterilerin de ölmelerini sağlar. Bu şekilde daha temiz bir yatağınız olacaktır.
Şilteden sonra yorgan ve yastık temizliğine geçiş yapmalısınız. Yastıklarınızın nevresimlerini çıkararak yıkamanız gerekir. Yastık içlerininse yıl içerisinde 2 defa yıkanması gerekiyor. Yılda 1 defa yorgan temizliği yaparak da gerekli hijyene ulaşabilirsiniz. Böylece yorganınızı üzerinize örttüğünüz zaman kendinizi pamuklar içerisinde yatıyor gibi hissedebilirsiniz. Bu gibi ürünlerinizin hijyenini sağlamanız, rahat bir uyku çekebilmenize %100 etki eder. Pis bir yatağın içerisinde uyumak, bedeninizin de pislenmesine neden olabilir.
Her şeyin başı sağlık diye düşünen insanlar, temizliği ilk rutinleri arasında bulundurmalıdırlar. Özellikle de aynı yatağı bir başkası ile paylaşıyorsanız, temizliğe ekstra özen göstermeniz gerekir. Çünkü bu tür durumlarda kirlenme, çok hızlı bir şekilde gerçekleşir.
Yatak Nasıl Temiz Tutulur?
Yatağınızı doğru bir şekilde kullanmayı bilirseniz, onu temiz tutmayı da iyi bilirsiniz. Bu özel eşyalarınızı temiz tutabilmek için şunları yerine getirmeniz yeterlidir:
Yatağın üzerini kaplamalısınız. Bu kaplama sayesinde şiltenizin kirlenmemesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca koruyucular rahat bir şekilde yıkanabildikleri için temizliklerinde çok fazla zorlanmazsınız. Bu koruyucular, mevcut lekelerin şilteye geçmelerine engel olur. Alerji karşıtı ve su geçirmeyen ürünleri kullanmanız gerekir.
Mevsim geçişlerinde yatağınızı çevirmelisiniz. Böylece tek tarafının kirlenmesini engellemiş olursunuz. Ancak bu değişimi yaparken yanınızda size yardım eden birinin olması gerekir. Çünkü yatakları tek başınıza çevirebilmeniz pek mümkün değildir.
Havalandırma, temizliğin tamamlanabilmesi açısından çok önemlidir. Bu nedenle sabah kalktığınız zaman hemen camınızı açmalısınız. İçeriye oksijen girmesi yorganın, yastığın ve yatağın temiz kalmalarını sağlayacaktır.
Islak bezle silme işlemi yaptığınız zaman mutlaka kurutma yapın. Eğer pencereyi açma imkanınız yoksa bunun için vantilatör kullanabilirsiniz.
Kış mevsiminde hava soğuk olduğu için camlarınızı sürekli kapalı tutmak isteyebilirsiniz. Ancak kısada olsa belli bir süre camı açmanız gerekir.
Günlük kıyafetlerinizle yatağa girmemelisiniz. Özellikle de iş kıyafetleri ile yatmanız, bakteri oluşumunu hızlandırır. Yatağınıza yatarken geceliklerinizi giymeniz gerekir. Hatta geceliklerinizi de düzenli olarak yıkamalısınız. Bu eşyalarınızda herhangi bir leke oluştuğu zaman hemen müdahale yapmanız gerekir. Lekenin uzun süre bekletilmesi, kalıcı olmasına neden olabilir. Aksi halde yatak yüzeyinizde geçmeyen bir lekeyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Tüm bunları yaptığınızda mükemmel bir ortam ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu sayede sizi rahatlatan ve sağlığınızı koruyan bir odanız olur. Ayrıca başınızı yastığa koyduğunuz zaman temiz bir nefes alma şansınız da artar. Özellikle de çocuklu aileler, bu tür hijyen kurallarına çok dikkat etmelidirler.